Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Schabowe kieszonki z kiełbasą jajkiem i rzodkiewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Schabowe kieszonki w panierce z nadzieniem z gotowanego jajka, białej kiełbasy, szalotki, rzodkiewki i świeżej bazylii.

Schabowe kieszonki z kiełbasą jajkiem i rzodkiewką

Składniki:

Schabowe kieszonki z kiełbasą jajkiem i rzodkiewką

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 surowa biała kiełbasa (ok. 10 dkg)
  • 2 jajka
  • 4 duże rzodkiewki
  • 1/2 garści świeżej bazylii
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 szalotki

Sposób przygotowania:

Schabowe kieszonki z kiełbasą jajkiem i rzodkiewką

Etap 1

Schabowe kieszonki z kiełbasą jajkiem i rzodkiewką
Rozbite tłuczkiem mięso oprószone solą i pieprzem.

Plastry schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

Etap 2

Schabowe kieszonki z kiełbasą jajkiem i rzodkiewką
Wszystkie składniki na nadzienie rozdrobnione i przełożone do miseczki.

1 jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę wycisnąć z osłonki, dodać do jajka. Rzodkiewki pokroić w ćwierć plasterki, bazylię posiekać, szalotkę pokroić w kostkę. Wszystko dodać do jajka z kiełbasą. Dodać też odrobinę soli, wymieszać.

Etap 3

Schabowe kieszonki z kiełbasą jajkiem i rzodkiewką
Przygotowany farsz rozłożony na przyprawionym mięsie.

Przygotowany farsz rozłożyć na plastrach schabu. Złożyć na pół, docisnąć.

Etap 4

Schabowe kieszonki z kiełbasą jajkiem i rzodkiewką
Nadziane mięso w panierce położone na rozgrzany olej.

Drugie jajko wbić do miseczki, rozbełtać, wymieszać z mlekiem. Nadziane mięso obtaczać w mące, maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej.

Etap 5

Schabowe kieszonki z kiełbasą jajkiem i rzodkiewką

Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron.

Tagi:

schab dania