msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ser bundz w oliwie i ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ser bundz jest jednym z moich ulubionych, a że ciężko go kupić to znajomi przywożą mi go z gór, a nadwyżkę staram się w taki sposób przechować. Wykorzystuje go w tej postaci do sałatek lub jako przekąskę.

Ser bundz w oliwie i ziołach

Składniki:

Ser bundz w oliwie i ziołach

 

  • ok.1 szklanki oliwy z oliwek
  • ok.10 listków świeżej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku (polskiego,aromatycznego)
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 płaska łyżka mieszanki przypraw (suszony pomidor,bazylia,oregano )

Sposób przygotowania:

Ser bundz w oliwie i ziołach
Ser bundz pokroić w grubą kostkę. Obrać czosnek.

Oliwę z oliwek wymieszać z mieszanką przypraw (pomidor suszony,bazylia i oregano) oraz ostrą papryką w proszku.

W słoiku układać kostki sera bundz, przekładając je co jakiś czas listkami bazylii i czosnkiem. Całą zawartość słoika zalać oliwą z ziołami.

W takiej postaci ser przechowywać w lodówce. U mnie spokojnie ponad miesiąc (dłużej nie udało mi się go uchować).