Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowany ser jest nie tylko świetną przekąską, ale także pyszną bombą kaloryczną. Rewelacyjnie smakuje na ciepło, kiedy kusząco się ciągnie oraz po wystygnięciu w wersji solo lub z ulubionym sosem.

Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście

Składniki:

Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście

 

  • około 220 g żółtego sera

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki (lub nieco mniej)
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)
  • 1 szczypta proszku do pieczenia

Ponadto:

  • mąka pszenna do obtaczania
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście

Ser:

Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście
Jeśli ser jest bardziej łagodny to dodaję więcej chili i na odwrót. Nadaje się też ser, który łatwo się topi, lecz zawsze pamiętajcie o zasadzie, aby każdy kawałek był dokładnie pokryty ciastem, żeby ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia.

Ser należy pokroić w słupki, które powinny przypominać odrobinę grubsze frytki z ziemniaków.

Ciasto:

Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście
Jeśli nie macie czasu to chłodzenie ciasta można pominąć, choć przyznam, że po odstaniu w lodówce jest ono bardziej gęste i lepiej przylegające do sera.

Składniki ciasta należy dokładnie wymieszać i następnie schłodzić w lodówce przez około 1 h.
Chłodzenie jest opcjonalne, ale wtedy ciasto jest bardziej gęstsze i będzie lepiej przylegać do sera.

Przed smażeniem:

Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście
Obtaczanie paluszków w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.

Paluszki z sera należy bardzo dokładnie (!) obtoczyć w cieście oraz później w mące.

Smażenie:

Ser żółty smażony w lekko pikantnym cieście
Ser należy smażyć w sporej ilości rozgrzanego oleju.

Ser w cieście smażyć w głębokim oleju, który należy uprzednio porządnie rozgrzać.

Ciasto powinno być delikatnie złote.


Tagi:

ser przystawki