Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Serniczek na zimno o smaku mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo aromatyczny i kremowy serniczek z dodatkiem przecieru z dojrzałego mango. Świetnie smakuje podany wprost z lodówki.

Serniczek na zimno o smaku mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek na zimno o smaku mango

 

  • twaróg śmietankowy 750 g
  • mus z mango 250 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • cukier drobny do smaku
  • żelatyna deserowa na 1 litr
  • galaretka brzoskwiniowa 1 op.
  • galaretka pomarańczowa 1 op.
  • sok pomarańczowy 1 szkl.

Sposób przygotowania:

Serniczek na zimno o smaku mango
Tłusty twaróg śmietankowy przełożyć do malaksera, dosłodzić cukrem i cukrem waniliowym, po czym zmiksować z dodatkiem połowy soku pomarańczowego do konsystencji kremu.

Mus z obranych, zmiksowanych i przetartych przez sito bardzo dojrzałych owoców mango połączyć z masą serową. W pozostałym soku pomarańczowym namoczyć sypką żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do spęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub w gorącej kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Płynną żelatynę zmiksować z masą serową, przelać do jednego większego naczynia lub kilku mniejszych i wstawić do lodówki.

W międzyczasie rozpuścić dwie galaretki w 3 szklankach wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretką zalać masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pod galaretką można ułożyć pokrojone w kawałki mango, jednak ja o nim zapomniałam i pozostało w lodówce.
Serniczek na zimno o smaku mango
Tłusty ser twarogowy zmiksować z cukrem.
Serniczek na zimno o smaku mango
Dolać sok pomarańczowy, aby uzyskać kremowy serek.
Serniczek na zimno o smaku mango
Żelaynę namoczyć w soku pomarańczowym i rozpuścić.
Serniczek na zimno o smaku mango
Zastygnięty serniczek ostrożnie wyjąć na talerz.