Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Sernik ajerkoniakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kiedyś dość często piekłam sernik z rosą. Któregoś dnia pomyślałam, że przecież sernik nie musi zawsze smakować tak samo ;) Dolałam likier jajeczny i smak sernika zmienił się zupełnie.

Sernik ajerkoniakowy

Składniki:

Sernik ajerkoniakowy

 

  • twarożek waniliowy 1 kg
  • ajerkoniak 1 szkl.
  • krem ajerkoniakowy 2 op.
  • cukier puder do smaku
  • jajka 8 dużych
  • budyń śmietankowy 2 op.
  • masło 200 g
  • cukier puder (do piany) 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sernik ajerkoniakowy
Oddzielić białka od żółtek, osobno 5 białek do sera, pozostałe 3 do piany.
Rozpuścić i ostudzić masło.

Żółtka utrzeć mikserem z twarożkiem, likierem jajecznym, płynnym masłem oraz kremem adwokatowym w proszku.
Odłożone pięć białek zmiksować z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z masą serową.

Firmę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie i bokach ułożyć herbatniki i wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 25-30 minut.

Pozostałe trzy białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na półsztywną pianę, a na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla utrwalenia.

Przełożyć mianę na podpieczony sernik i ponownie wstawić do piekarnika.
Piec kolejne 25 minut, po czym pozostawić do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.