BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1386]

Sernik bez spodu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój dzisiejszy sernik przygotowany został z okazji Święta Dziadka, sernik pieczony bez spodu z dodatkiem bitej śmietany. Sernik wyszedł puszysty ,delikatny i pyszny. Smakował wszystkim i szybko znikł ze stołu.

Sernik bez spodu Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Sernik bez spodu

 

  • twaróg trzykrotnie mielony 1 kg,
  • cukier 1 szkl,
  • jajka 4 - 5 szt. w zależności od wielkości jajek,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • mąka pszenna 2 duże łyżki,
  • mąka ziemniaczana 2 duże łyżki,
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
  • śmietana 30 % 400 ml,
  • cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

Sernik bez spodu
Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.

Cały czas miksując dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę. Ubitą śmietanę dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie ubite białka delikatnie łączymy z masą serową.

Tortownicę o średnicy 26 cm,wykładamy papierem do pieczenia.

Masę serową przekładamy do przygotowanej tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Sernik bez spodu
Białka oddzielamy od żółtek,wbijając je do miski gdzie będą ubijane
Sernik bez spodu
Twaróg trzykrotnie mielony przekłada y do miski
Sernik bez spodu
Do sera dodajemy cukier, cukier waniliowy,żółtka miksujemy, cały czas miksując dodajemy mąki razem z proszkiem do pieczenia
Sernik bez spodu
Dobrze schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
Sernik bez spodu
Ubitą kremówkę dodajemy do sera ,delikatnie mieszamy
Sernik bez spodu
Białka ubijamy na sztywną pianę
Sernik bez spodu
Ubitą pianę dodajemy do masy serowej,delikatnie mieszamy do połączenia
Sernik bez spodu
Tortownicę 26 cm,wykładamy papierem do pieczenia
Sernik bez spodu
Masę serową przekładamy do tortownicy ,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 1 godzinę
Sernik bez spodu
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem