Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 943]

Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik jest pieczony na parze - dlatego wychodzi lekki, aksamitny, równy i gładki. Słodką wanilię przełamuję nuta cytryny.

Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami

Tortownica o średnicy 18 cm; może być nie co większa - spód:

  • 100 g ciastek typu Oreo, Oletki - bez nadzienia (ważyłam z nadzieniem)
  • 40 g masła/margaryny

Masa serowa:

  • 500 g twarogu (użyłam chudego; ser dokładnie zblendowałam)
  • 200 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru (można nie co mniej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • nadzienie z ciastek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 1/2 cytryny

Wierzch:

  • 2 łyżki lemon curd
  • 50 g ciastek bez nadzienia (ważyłam z nadzieniem)
  • ciastka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami

Spód:

Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami
Ciastka powinny być rozdrobnione na bardzo drobno.

Ciastka zmiksować z dodatkiem masła/margaryny, a następnie wklepać w dno formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami
Masy nie warto napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.

Ser zmiksować z cukrem i połączyć z połączyć z pozostałymi składnikami.

Przełożyć na ciasteczkowy spód.

Pieczenie i studzenie:

Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami
Dzięki wodzie ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.

Na dolnej półce piekarnika należy ustawić blachę lub naczynie żaroodporne z wodą.

Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 90 minut w temperaturze 170 stopni.

Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka, a następnie wstawić do lodówki (najlepiej na noc).

Wierzch:

Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami
Lemon curd można zastąpić np. dżemem.

Wierzch ciasta należy posmarować lemon curd, a następnie obsypać pokruszonymi ciasteczkami i ozdobić wg gustu.

Tagi:

ciasto sernik