Sernik cytrynowy na cieście biszkoptowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i olej roślinny. Do ubitej masy

Sernik cytrynowy na cieście biszkoptowym

Składniki:

Sernik cytrynowy na cieście biszkoptowym

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 6 łyżek mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z 1 cytryny.
  • Masa serowa:
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku,
  • 50 dag serka twarogowego,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 ½ szklanki mleka (do przyrządzenia bitej śmietany).

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy na cieście biszkoptowym
Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i olej roślinny. Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki wymieszanej z cukrem waniliowym, skórką otartą ze sparzonej cytryny i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać.

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C

Masa serowa: bitą śmietanę przyrządzić według przepisu podanego na opakowaniu. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, schłodzić.

Serek utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać schłodzoną galaretkę, wymieszać. Na koniec dodać bitą śmietanę, delikatnie wymieszać.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Na jedną część ciasta wyłożyć masę serową, przykryć drugą częścią ciasta.

Ciasto można posmarować odłożoną częścią masy serowej (odłożyć wcześniej kilka łyżek do dekoracji) lub polać dowolną polewą.

Przed podaniem ciasto sernikowe schłodzić w lodówce.