ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Sernik czekoladowy z wiśniami z nalewki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik czekoladowy w wersji dla dorosłych z wiśniami z nalewki. Czekolada i wiśnie to doskonały duet.

Sernik czekoladowy z wiśniami z nalewki

Składniki:

Sernik czekoladowy z wiśniami z nalewki

 

 

  • masło do wysmarowania formy

 

  • 1000 g sera białego z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 200 g czekolady deserowej
  • 250 g masła
  • szklanka wiśni z nalewki

 

  • krem tortowy ajerkoniakowy
  • 300 ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy z wiśniami z nalewki

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Podzielić na dwie części. Jedną część wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i upiec 15 min - 200 stopni ( aż zrobi się brązowa skórka ).

Wyjąć tortownicę i wyłożyć dżem wiśniowy. Wylać pozostałe ciasto i wstawić ponownie do piekarnika. Pieczenie jeszcze ok 20 min. Wyjąć tortownicę, wystudzić.

Masło rozpuścić w garnku z dodatkiem cukru i czekolady. Ser zmiksować z jajkami i budyniem. Dodać do garnka. Zagotować. Pamiętać o mieszaniu. Na koniec, do przestudzonej masy dodać wiśnie.

Masę wyłożyć na upieczony i wystudzony spód ciasta. Pozostawić w lodówce.

Krem ubić z zimnym mlekiem i wyłożyć na schłodzone ciasto. Troszkę odłożyć do dekoracji.
Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać kakao, udekorować pozostałym kremem i wiśniami.

Smacznego.