Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Sernik dyniowo-pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo delikatny i lekki sernik - dynia nadaje mu ładnej barwy. Smak wyraźnie pomarańczowy. Upieczony na biszkoptach, które można zastąpić herbatnikami.

Sernik dyniowo-pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik dyniowo-pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowo-pomarańczowy
Wybić tyle całych jajek, aby wypełniły szklankę 250 ml. 

Wlać jajka do miski z twarożkiem i zmiksować do wyrównania konsystencji. 

Dodać mus dyniowy (świeży lub mrożony) i wmieszać do masy serowej. 

Posłodzić i ponownie zmiksować dodając wszystkie suche składniki. 

Otrzeć skórkę z wyszorowanych pomarańczy, a następnie wycisnąć sok. 

Dodać do masy serowej razem z olejem. Zmiksować na gładką konsystencję. 

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a dno wyłożyć biszkoptami. Wylać masę serową. Włożyć blachę do zimnego piekarnika i nastawić termostat na 165-170*C. 

Piec na dolnej i górnej grzałce przez 40 minut. Jeśli wierzch będzie się za bardzo przypiekał, można nakryć folią aluminiową albo wyłączyć górną grzałkę. 

Upieczony sernik ostudzić i schłodzić przed pokrojeniem.
Sernik dyniowo-pomarańczowy
Szklankę pełną jajek zmiksować z twarogiem.
Sernik dyniowo-pomarańczowy
Dynię hokkaido upiec razem ze skórką i zmiksować.
Sernik dyniowo-pomarańczowy
Dodać skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty sok.
Sernik dyniowo-pomarańczowy
Masę serową można wylać na biszkopty lub herbatniki.

Tagi:

ciasto sernik