WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 598]

Sernik gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od wielu lat. Ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Wtedy było robione na domowym twarogu.

Sernik gotowany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik gotowany

Masa serowa

  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 1 margaryna
  • 4 jajka
  • 1szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 budynie czekoladowe
  • ok. 300 g herbatników

Polewa

  • 1,5 tabliczki czekolady (u mnie jedna czekolada mleczna i pół gorzkiej)
  • kilka łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany

Masa serowa

Kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Margarynę roztopić i lekko przestudzić.

Dodać ser i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrami i dodać do masy serowej. Zagotować i podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać budynie waniliowe rozmieszane w 0,5 szkl mleka i gotować do zgęstnienia masy.

Masę wylać na herbatniki i ułożyć kolejną warstwę ciastek. Do drugiej połowy masy serowej dodać budynie czekoladowe rozmieszane w 0,5 szkl mleka i zagotować aż masa zgęstnieje. Masę wylać na poprzednią warstwę. Przykryć herbatnikami.

Polewa

Czekoladę połamać na kawałki dolać mleko i podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. Polewą polać ciasto.

Sernik gotowany