SUPERPRZEPIS

Sernik kawowy z misiem

  • 4
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 145
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sernik kawowy z misiem Więcej zdjęć (2)

Na moim świątecznym stole nie może zabraknąć sernika, tym razem ze specjalną dedykacją dla moich córeczek- z misiem w środku. Zapraszam.

Składniki:

Sernik kawowy z misiem

 

Sposób przygotowania:

Sernik kawowy z misiem

Ciasto:

Sernik kawowy z misiem
zimną ciecierzycę znmiksować na gładko z jogurtem

Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dzbanka blendera, dodać jogurt i dokładnie zmiksować na gładko.

ETAP 2:

Sernik kawowy z misiem
żółtko jajka utrzeć z ksylitolem na jasny krem

Do miski przełożyć mąkę, kakao i otręby oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać. Żółtko oddzielić od białka. Utrzeć żółtko z cukrem brzozowym na jasny krem.

ETAP 3:

Sernik kawowy z misiem
dodać zmiksowaną ciecierzycę a następnie suche składniki

Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę. W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki.

ETAP 4:

Sernik kawowy z misiem
ciasto napuszyć ubitym białkiem

Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do małej keksówki ( ja użyłam małej aluminiowej jednorazowej foremki). Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.

ETAP 5:

Sernik kawowy z misiem
foremkami wycinać kształt misia

Następnie podzielić na kromki o grubości około 1 m. W kawałkach wyciąć foremką kształt misia. Resztę ciasta użyć dowolnie lub zamrozić.

Masa serowa:

Sernik kawowy z misiem
zmksować blednerem wszystkie składniki masy serowej

Do rondelka wlać mleko, wodę i dodać kawę inkę. Wymieszać i podgrzać do dokładnego połączenia się składników.
Do naczynia o płaskim dnie-najlepiej rondla przełożyć ser biały, ekstrakt waniliowy oraz przygotowany napój kawowy i zmiksować. Następnie dodać cukier brzozowy, jajka i znów zmiksować. Na koniec dodać mąkę i całość dokładnie zmiksować, aby masa była gładka i bez grudek.

ETAP 7:

Sernik kawowy z misiem
misie z ciasta nakryc masą serową

Na dno małej keksówki ( ja ponownie użyłam aluminiowej jednorazowej) wylać około 3-4 łyżki masy serowej. Następnie ułożyć misie jeden za drugim ( bez przerw). Ostrożnie wylać ( najlepiej łyżką) resztę masy serowej. Foremkę wstawić do większej formy wypełnionej wrzątkiem na wysokość 1/3 formy. Piec w 160 st około 60 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Oprószyć cukrem pudrem.