WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1208]

Sernik kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Sernik podwójnie kokosowy, z kokosową masą serową i kokosowym kruchym spodem. Udekorowany białą i orzechową polewą.

Sernik kokosowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik kokosowy

Spód kokosowy

  • 1,5szkl. maki pszennej tortowej
  • 3/4szkl. wiórków kokosowych
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru pudru
  • mały cukier waniliowy
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1kg sera w wiaderku
  • 2 cukry waniliowe po 32g
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 jajek
  • 4 budynie waniliowe
  • 200g wiórków kokosowych
  • ok. 130ml śmietany 30%
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowy

Spód kokosowy

Wszystkie składniki na spód kokosowy umieścić w dużej misce i zagnieść na jednolite ciasto. Zagniecionym ciastem wylepić dno blachy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 24x36cm. Blachę z przygotowanym spodem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa

Ser przełożyć z wiaderka do misy miksera i zmiksować z budyniami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Ja dałam aż 4 budynie bo ser był dość rzadki a budynie były słabej firmy i wychodzą z reguły rzadsze niż z tych renomowanych. Następnie wbijać po kolei jajka i po dodaniu każdego miksować do połączenia składników. Dolać śmietankę (nie ubijać jej wcześniej) i zmiksować z masą serową. Dodać wiórki kokosowe oraz aromaty do ciasta i wymieszać.

Masę przelać do blachy wylepionej ciastem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut w temp. 160 stopni.

Po upieczeniu sernik wyjąć i wystudzić na metalowej kratce. Można udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ja polałam roztopioną białą czekoladą i czekoladą mleczną z kawałkami orzechów.

Sernik kokosowy
Sernik po wystudzeniu udekorowany białą i orzechową czekoladą
Sernik kokosowy
Sernik kokosowy po upieczeniu jeszcze gorący
Sernik kokosowy
Sernik kokosowy w blaszce przed wstawieniem do piekarnika
Sernik kokosowy
Ciasto kokosowe na spód sernika po zagnieceniu