Sernik krakowski

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik krakowski

Aksamitny i delikatny sernik krakowski to propozycja na pyszny, słodki deser - idealny na co dzień i od święta!

Składniki:

Sernik krakowski

Ciasto

Masa

  • 80 dag tłustego twarogu
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 100 m
  • kremówki
  • budyń waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Sernik krakowski
1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, odkroić 1/3. Obie części schłodzić.

2. Twaróg zemleć, zmiksować z cukrem, żółtkami, kremówką i budyniem. Wymieszać z bakaliami i pianą z białek.

3. Większy kawałek ciasta rozwałkować. Wyłożyć nim dużą blachę. Nałożyć masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski. Ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Piec godzinę w 190°C. Wystudzić, polukrować.