Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sernik książęcy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepszy na świecie serniczek- delikatny i puszysty. Gwarantuję, że nikt mu się nie oprze i każdy sięgnie po dokładkę.

Sernik książęcy

Składniki:

Sernik książęcy

Spód:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli (na czubku noża)

Masa serowa:

  • ok. 1,3 twarogu TRZYKROTNIE zmielonego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 6 jaj (oddzielone żółtka od białek)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka rodzynek (obtoczonych w mące)

Wierzch:

  • 100 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek gorącej wody
  • ok. 1,5 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Sernik książęcy
1. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i pokrojone na kawałki masło. Wysiekać. Uformować kopczyk, wbijamy jaja i zagnieść jednolite ciasto.

2. Blaszkę 24x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód ciasta i zapiekać go przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

3. W tym czasie przygotować masę: masło zmiksować z cukrami i żółtkami. Dodać ser i budyń, dokładnie wymieszać. Wlać mleko, lekko wymieszać, dodać ubitą sztywną pianę z białek oraz rodzynki i wymieszać szpachelką delikatnie do połączenia składników. Masę wylać równomiernie na zapieczony spód. Piec około 60-70 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik zostawić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez 40 minut, aby nie opadł. Wyjąć, wystudzić.

4. Cukier puder wymieszać dokładnie z wodą (lukier ma być rzadki). Za pomocą pędzelka wierzch sernika nasmarować lukrem. Wysypać pomarańczową skórkę i docisnąć, by się przykleiła.

Smacznego!

Tagi:

ciasta serniki