VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Sernik Mars na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bomba kaloryczna ale od czasu do czasu możemy skusić się na takie słodkie ciacho. W trakcie krojenia wylewa się masa z batoników mars. Do tego polewa karmelowa z czekoladową. Już jeden kawałek zaspokoi nasz apetyt na słodycze.

Sernik Mars na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik Mars na zimno

 

  • Spód:
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 120 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Masa serowa:
  • 700 g twarogu sernikowego ( z wiaderka)
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 200 g batonów mars
  • 100 g batoników Kinder
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki żelatyny

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 6 łyżek śmietany 30%

 

  • Polewa karmelowa:
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 25 g masła
  • 3 łyżki śmietany 30%

 

  • Na wierzch:
  • Kilka batoników mars i kinder

Sposób przygotowania:

Sernik Mars na zimno

Etap 1:

Spód:
Herbatniki blendujemy lub mielimy na drobny pył. Dodajemy cukier puder oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy.

Wykładamy nimi tortownicę o średnicy 24 cm, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Etap 2:

Masa serowa:
W garnku podgrzewamy mleko, rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy aby przestygła. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę oraz serek mascarpone.

Na końcu wlewamy mleko z żelatyną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w drobne kawałki, łączymy z masą mieszając łyżką. Przekładamy na schłodzony spód, wygładzamy wierzch.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-3).

Etap 3:

Polewa czekoladowa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Wylewamy na ciasto, wygładzamy.

Układamy pokrojone batoniki.

Etap 4:

Polewa karmelowa:
W garnku podgrzewamy cukier, masło i śmietankę. Podgrzewamy (nie gotujemy!) do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy.

W temperaturze pokojowej wylewamy na górę ciasta. Sernik najlepiej schłodzić przez całą noc.

Sernik Mars na zimno