Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 944]

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik posiada miodowo-cynamonowy smak, który jest delikatny i idealnie komponuje się z całością. Ciasto kusi swą lekkością, kremową strukturą, świetnie się kroi i ładnie wyrasta.

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)

Forma o średnicy 22 cm - spód:

  • 200g kruchych ciasteczek/herbatników
  • 80g masła/margaryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

  • 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • 3 jajka
  • 60g miodu (około 5 płaskich łyżek)
  • 60g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

Polewa:

  • 70g czekolady mlecznej
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)

Spód:

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)
Spód lepiej smakuje - jak jest schłodzony.

Składniki na spód umieścić w misie malaksera i dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do lodówki - na około 30 minut.

Masa serowa:

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)
Masy nie warto napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.

Ser zmiksować z jajkami, a następnie z cukrem, miodem i śmietanką.
Na końcu dodać mąkę z cynamonem. Masę należy mieszać jedynie do połączenia się składników, aby jej nie napowietrzać. Sernik nie opadnie. Całość przelać na schłodzony spód.

Pieczenie i studzenie:

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)
Sernnik powienien być sprężysty.

Sernik piec przez 60-80 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.

Polewa:

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)
Z polewy można robić zygzaki.

Czekoladę rozpuścić i wymieszać z mleka oraz z masłem.
Polewę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nią wierzch sernika.
Całość opcjonalnie posypać kawałkami orzeszków.