Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Sernik "misz-masz"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

A co kryję się pod tą tajemniczą nazwą "Misz-masz"? A wszystko to co kojarzymy z tymi wyjątkowymi świętami Bożego Narodzenia. W tym serniku znajdziemy zarówno rodzynki, jak i mak oraz migdały. Jest to wypiek, któremu trudno się oprzeć.

Sernik "misz-masz"

Składniki:

Sernik "misz-masz"

na ciasto

na masę serową

dekoracja

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g masy marcepanowej

Sposób przygotowania:

Sernik "misz-masz"
Ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość tortownicy.

Masa serowa:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Rodzynki moczymy we wrzącej wodzie przez 15 minut. Odsączamy. Podsypujemy mąką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy żółtka. Ucieramy. Do masy dodajemy partiami ser. Miksujemy. Dodajemy rodzynki, mak, aromat migdałowy oraz pokrojoną masę marcepanową. Mieszamy. Do masy serowej dodajemy obie mąki. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy z masą serową.

Na cieście kruchym układamy masę serową. Ciasto pieczemy około 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Dekoracja:

Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Z masy marcepanowej tworzymy dekoracyjne kulki. Dekorujemy ciasto.