Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Sernik mokka z ptasim mleczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Delikatny sernik kakaowo-kawowy z dodatkiem ptasiego mleczka. Łatwy i szybki - nie wymaga zagniatania kruchego ciasta.

Sernik mokka z ptasim mleczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik mokka z ptasim mleczkiem

 

  • serek mascarpone 500 g
  • ser twarogowy śmietankowy 500 g
  • jajka 4-5 szt.
  • cukier 220 g
  • mleko ciepłe 500 ml
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • budyń waniliowy 2 op.
  • kakao 2-3 łyżki
  • kasza manna 5 łyżek
  • ptasie mleczko cappuccino
  • herbatniki kakaowe

Sposób przygotowania:

Sernik mokka z ptasim mleczkiem
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub alu-folią. Dno wypełnić herbatnikami.

Białka ubić z cukremna pianę i połączyć z żółtkami. Dodać serek mascarpone i śmietankowy twaróg. Zmiksować.

W ciepłym mleku rozpuścić kawę, ostudzić i dolać do masy serowej.  Dodać kakao, kaszę mannę i sypki budyń waniliowy - zmiksować.

Na herbatniki wylać tyle masy, aby je pokryła cienką warstwą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 5-7 minut (Na spód piekarnika wstawić blaszkę z wodą.) Wyjąć ostrożnie blachę, ułożyć ptasie mleczko w dowolnych odstępach i całość zalać resztą masy serowej. Piec 40-45 min.

Sernik dobrze ostudzić i schłodzić przed pokrojeniem. Wierzch sernika można posypać cukrem pudrem albo polać stopioną czekoladą i dowolnie ozdobić.
Sernik mokka z ptasim mleczkiem
Podstawą sernika jest dobrze ubita piana.
Sernik mokka z ptasim mleczkiem
Seek mascarpone i twaróg śmietankowy łączy się z pianą.
Sernik mokka z ptasim mleczkiem
Zamiast zagniatać kruche ciasto wystarczy użyć herbatników.
Sernik mokka z ptasim mleczkiem
Dodatek ptasiego mleczka powoduje, że sernik jest wyjątkowy.