Sernik na cieście czarno-białym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie cz

Sernik na cieście czarno-białym

Składniki:

Sernik na cieście czarno-białym

 

  • Ciasto:
  • 2 żółtka,
  • 15 dag margaryny,
  • 15 dag cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 30 dag mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 50 dag twarogu,
  • 10 dag masła,
  • 4 białka,
  • 2 żółtka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 10 dag rodzynków,
  • smażona skórka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

Sernik na cieście czarno-białym
Ciasto: margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, zagnieść znowu. Z ciasta uformować kule, wstawić na 2-3 godziny do lodówki lub włożyć na 1 godzinę do zamrażalnika.

Masa serowa: masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i po łyżce zmielonego sera cały czas ucierając. Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać pianę z ubitych białek, obtoczone w mące sparzone i odsączone rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać.

Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy zetrzeć na tarce do jarzyn po pół porcji jasnego i ciemnego ciasta. Na ciasto wylać masę serową, na wierzch zetrzeć pozostałe części ciasta.

Sernik wstawić do nagrzanego do 180-200°C piekarnika. Piec około 50-60 minut.