Ewa27

Ewa27

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Sernik na kakaowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to jeden z moich ulubionych serników. Pyszny kakaowy i kruchy spód sprawia, iż ten sernik jest punktem obowiązkowym każdych uroczystości rodzinnych.

Sernik na kakaowym spodzie

Składniki:

Sernik na kakaowym spodzie

 

Sposób przygotowania:

Sernik na kakaowym spodzie
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło łączymy ze sobą tworząc kruszonkę. Dodajemy 2 żółtka. Zagniatamy ciasto.

Ciasto umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny.

Rodzynki sparzam. Odsączam. obsypuje mąką pszenną. Miękkie masło ucieram z cukrem. Dodaje 4 żółtka. Dodaje partiami sernik. Miksuję do połączenia się składników. Do masy serowej dodaje budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszam.

Dodaje rodzynki. Mieszam.

Z białek ubijam sztywną pianę. Do masy serowej dodaje pianę mieszam delikatnie.

Ciasto dziele na dwie połowy. Pierwszą większą rozwałkowuję i umieszczam na dnie formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Podpiekam 10 minut w 170 stopniach. Wyjmuję i krótko studzę.

Na podpieczony spód wylewam masę serową. Drugą cześć ciasta ścieram na tarce nad masa serową. Sernik piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę.

Posypuję cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto sernik