SUPERPRZEPIS

Sernik na migdałowym spodzie z borówkami

  • 8
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Sernik na migdałowym spodzie z borówkami Więcej zdjęć (5)

Lekki sernik na migdałowym spodzie z pysznym musem borówkowym.

Składniki:

Sernik na migdałowym spodzie z borówkami

 

  • Spód
  • 300 g migdałów mielonych
  • 150 g masła
  • Masa serowa
  • 1 kg twaróg półtłusty
  • 1,5 szk oleju
  • 1 szk cukru
  • 1 szk mleka
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g borówki amerykańskiej
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • Mus
  • 300 g borówki amerykańskiej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki konfitur fix

 

Sposób przygotowania:

Sernik na migdałowym spodzie z borówkami
Spód: masło rozpuścić,ciepłe wlać do migdałów i wymieszać.Masę rozłożyć równomiernie na spód tortownicy i docisnąć. Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do twarogu dodać olej,cukier,mleko,jajka,żółtka i budynie w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Wylać połowę masy na spód migdałowy posypać połową borówek, wylać resztę masy serowej i na górę posypać resztę borówek. Borówki oprószyć mąką i wymieszać.



Tortownicę od dołu obłożyć folią aluminiową (może w czasie pieczenia skraplać się masło i przypalać w piekarniku) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 60 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do wystudzenia. Mus: do borówek dodać konfitur fix cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 5 min, zdjąć i wystudzić. Mus wylać na zimny sernik. Tortownic o średnicy 28 cm.
Sernik na migdałowym spodzie z borówkami
migdały wymieszać z roztopionym ciepłym masłem
Sernik na migdałowym spodzie z borówkami
twaróg i pozostałe składniki dokładnie wymieszać
Sernik na migdałowym spodzie z borówkami
borówki amerykańskie wymieszać z mąką pszenną
Sernik na migdałowym spodzie z borówkami
masę serową wylać na migdałowy spód i przesypać borówkami