WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 831]

Sernik na zimno z kisielem jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowe ciasto trochę typu fit na spodzie z musli, masą z białego sera i serka waniliowego i kisielem jagodowym.

Sernik na zimno z kisielem jagodowym  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z kisielem jagodowym

 

  • 1,5 szkl. rozdrobnionego musli typu crunchy
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 70 g margaryny
  • 250 g białego sera zmielonego (najlepiej takiego na sernik)
  • 20 g serka waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa z pianką
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • ok. 300 ml rzadkiej konfitury z jagód lub domowego gęstego kompotu
  • 2 kisiele o smaku owoców leśnych na 175ml wody każdy

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z kisielem jagodowym

ETAP 1:

Margarynę rozpuścić. Czekoladę roztopić. Musli wsypać do miski, dolać margarynę i czekoladę. Dobrze wymieszać.

Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Dno wylepić spodem z musli, wstawić do lodówki. Galaretkę z żelatyną rozpuścić w ok. 3/4 szkl. gorącej wody i wystudzić.

Ser zmiksować z serkiem i cukrem pudrem. Powoli wymieszać z chłodną galaretką.

Masę serową wylać do foremki i ponownie schować do lodówki. Jagody przelać do garnka i zagotować. Wymieszać z kisielami. Wystudzić i wyłożyć na ciasto.

Wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto przed podaniem wyjąć z foremki i zdjąć folię.

Sernik na zimno z kisielem jagododwym
Kawałek sernika na zimno z kisielem po ukrojeniu
Sernik na zimno z kisielem jagododwym
Sernik na zimno z kisielem jagodowym przed schłodzeniem
Sernik na zimno z kisielem jagododwym
Ciasto po przelaniu masy serowej na spód z musli
Sernik na zimno z kisielem jagododwym
Spód z musli po wylepieniu nim foremki keksowej