Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Sernik na zimno z owocami lata

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeżeli chcecie poczuć odrobinę lata zapraszam na pyszny i delikatny sernik na zimno pełen owoców sezonowych- malin, jeżyn i jagód :)

Sernik na zimno z owocami lata Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik na zimno z owocami lata

 

  • 1 kg twarogu sernikowego mielonego
  • 1/2 l jagód
  • 10 dag czerwonych porzeczek
  • 20 dag malin
  • 20 dag agrestu
  • 2 opakowania galaretki jagodowej lub owoce leśne
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 10 dag okrągłych biszkoptów
  • 600 ml wrzącej wody

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z owocami lata

Wykładanie tortownicy biszkoptami:

Sernik na zimno z owocami lata
Tortownica wyłożona papierem do pieczenia i biszkoptami

W wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ułożyć biszkopty.

Przygotowanie masy I:

Sernik na zimno z owocami lata
Przygotowanie masy z dodatkiem galaretki i jagód

Galaretkę jagodową rozprowadzić w 200 ml wrzątku. Gdy ostygnie i zacznie tężeć, do miski wrzucić 1/3 twarogu.

Stopniowo, cały czas miksując do sera wlewać galaretkę.

Wrzucić jagody i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Masę rozprowadzić na biszkoptach i odłożyć do lodówki.

Przygotowanie masy II:

Sernik na zimno z owocami lata
Przygotowanie masy z dodatkiem agrestu

Gdy masa w lodówce zacznie tężeć podobnie postąpić z galaretką agrestową i kolejną 1/3 częścią twarogu. Wrzucić agrest, delikatnie wymieszać.

Ułożyć na masie z jagodami, wygładzić, włożyć do lodówki.

Przygotowanie masy III:

Sernik na zimno z owocami lata
Przygotowanie masy z malinami i porzeczkami

I znów identycznie postąpić z galaretką malinową. Zmiksować ją z ostatnią częścią twarogu.

Bardzo delikatnie dodać maliny oraz obrane z gałązek porzeczki, lekko wymieszać, ułożyć na masie z agrestem.

Kończenie sernika:

Sernik na zimno z owocami lata
Wierzch sernika udekorowany jeżynami i malinami

Na wierzchu sernika ułożyć maliny i jeżyny. Odłożyć na noc do lodówki, do całkowitego stężenia. Smacznego!