SUPERPRZEPIS

Sernik pomarańczowy

  • 2
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Sernik pomarańczowy Więcej zdjęć (7)

Pyszny sernik z dodatkiem pomarańczy oraz pomarańczowej, smażonej skórki. Bez spodu z ciasta czy ciasteczek. bez dużej ilości cukru. Szybko się go robi więc zdążymy z takim serniczkiem nawet tuż, tuż przed Świętami.

Składniki:

Sernik pomarańczowy

 

 

  • 1 kubek kwaśnej śmietany 12 lub 18 % ( 175 g)
  • 2 łyżki cukru bądź słodzik do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sernik pomarańczowy
Blaszkę posmarować masłem a następnie oprószyć mąką.

Jajka ubić ze szczyptą soli, oraz stewią , na puszystą, gęstą pianę. Do ubitej piany wmiksować partiami serek, sok pomarańczowy, sok z cytryny, na końcu dodać mąkę, zmiksować na gładką masę.

Blaszkę wstawić do większego naczynia żaroodpornego.

Połowę masy serowej wlać do blaszki, na niej ułożyć cząstki pomarańczy, potem wlać pozostałą masę.

Do większego naczynia wlać wodę i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika.

Piec przez około 30-40 minut.

W tym czasie, na patelnię wlać sok z pomarańczy oraz cytryny, dodać starta skórkę z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy oraz łyżeczkę słodziku. Smażyć chwilkę na średnim ogniu.

Śmietanę wymieszać z cukrem lub słodzikiem, dodać przesmażoną skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę wylać na piekący się sernik i zapiec przez jeszcze około 5-8 minut.

Upieczony sernik całkowicie wystudzić.

Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.
Sernik pomarańczowy
Do ubitych jajek wmiksowalam ser oraz make i sok
Sernik pomarańczowy
Polowe masy wlałam do blaszki, na niej ułożyłam cząstki pomarańczy
Sernik pomarańczowy
Pozostałą masę serową wylałam na pomarańcze
Sernik pomarańczowy
Skórkę pomarańczową zesmazylam wraz z sokiem i stewią
Sernik pomarańczowy
Na upieczony sernik wlałam śmietanę ze skorka pomarańczową
Sernik pomarańczowy
Gotowy, upieczony serniczek