Sernik truskawkowy z galaretką

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik truskawkowy z galaretką

Pyszna słodkość, w której zamknięty jest smak lata! Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, jednak do przygotowania tego sernika w zimowych miesiącach możesz wykorzystać mrożone truskawki.

Składniki:

Sernik truskawkowy z galaretką

Ciasto

Masa serowo-truskawkowa

  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 10 dag cukru kryształu
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 45 dag serka homogenizowanego
  • 50 ml wody
  • 25 g żelatyny
  • 50 dag truskawek
  • czerwona galaretka

Sposób przygotowania:

Sernik truskawkowy z galaretką
1. Jajko ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę i wymieszaj.

2. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz mniej więcej 15 minut w temp. 170 st. C. Odstaw, aż wystygnie.

3. Kilka truskawek zostaw do dekoracji, pozostałe pokrój w kostkę. Połowę pokrojonych truskawek zmiksuj. Żelatynę zalej 50 ml zimnej przegotowanej wody i odstaw, aby napęczniała.

4. Do garnka wlej na dno wodę i doprowadź ją do wrzenia. Na garnku umieść metalową miskę, w niej ubij na parze: żółtka, śmietankę, cukier i cukier wanilinowy, aż do momentu otrzymania puszystej ciepłej masy.

5. Dodaj namoczoną w wodzie żelatynę. Gdy żelatyna się rozpuści, zdejmij miskę z pary i dodaj najpierw serek homogenizowany, a następnie pokrojone i zmiksowane truskawki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

6. Masę serowo-truskawkową wylej na wcześniej przygotowany spód i odstaw do lodówki.

7. Galaretkę rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i ostudź.

8. Gdy sernik stężeje, udekoruj go pozostałymi truskawkami i zalej tężejącą galaretką.