Sernik w ciemną kratkę

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik w ciemną kratkę

Smaczny sernik o zaskakującym i interesującym wyglądzie - ciemna kratka zdobiąca wierzch z pewnością przyciągnie uwagę Twoich gości!

Składniki:

Sernik w ciemną kratkę

Ciasto

  • 15 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12,5 dag masła
  • jajko
  • 8 dag cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao

Masa serowa

  • 50 dag sera na sernik
  • 4 jajka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 15 dag cukru

Lukier

  • 8 dag cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Sernik w ciemną kratkę
1. Wszystkie składniki ciasta zagnieć na gładkie elastyczną masę. Cienko rozwałkuj i połową ciasta wylep dno kwadratowej formy o wymiarach 22 na 22 cm. Pozostałe ciasto zostaw na kratkę.

2. Żółtka oddziel od białek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodaj najpierw ser i budyń w proszku, a następnie ubitą pianę. Całość delikatnie wymieszaj. Masę serową wyłóż na ciasto i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

3. W tym czasie z pozostałego ciasta zrób cienkie wałeczki. Ułóż je na podpieczonym serniku i ponownie wstaw do pieca.

4. Piecz 15 minut w temp. 200 st. C. Następnie zmniejsz temp. do 140 st. C i piecz jeszcze 35 minut. Upieczone ciasto zostaw w otwartym piekarniku, aby wystygło.

5. Cukier puder utrzyj z odrobiną wody na gładki lukier i posmaruj nim wystudzony sernik.