Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Sernik w czekoladową kratkę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Efektowne i smakowite połączenie pachnącego sernika i klasycznego ucieranego ciasta kakaowego. Takim wypiekiem zabłyśniesz wśród rodziny i gości!

Sernik w czekoladową kratkę

Składniki:

Sernik w czekoladową kratkę

Ciasto czekoladowe

Masa serowa

Polewa czekoladowa

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Sernik w czekoladową kratkę
1. Przygotować ciasto kakaowe. Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać z mlekiem. Dodać pianę z białek. Prostokątną formę natłuścić i wysypać bułką. Nałożyć ciasto, piec ok. 25 minut w temp. 175°C.

2. Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i po łyżce twaróg. Wymieszać z budyniem waniliowym, kaszą manną i mąką ziemniaczaną. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami.

3. Ciasto kakaowe pokroić wzdłuż na 9 pasków. Formę posmarować masłem i wysypać bułką. Na dnie ułożyć wzdłuż w równych odległościach 4 paski ciasta. Przerwy wypełnić masą serową. Na masie serowej ułożyć resztę pasków ciasta kakaowego, przestrzeń między nimi wypełniając serem. Piec ok. 75 minut w temp. 180°C. Ostudzić.

4. Czekoladę roztopić z mlekiem. Polewą polać dekoracyjnie ciasto, odstawić do całkowitego zastygnięcia.