Sernik wiedeński z czekoladą

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik wiedeński z czekoladą

Niebo w gębie i gratka dla miłośników sernika w jednym. Smak delikatnej, słodkiej masy serowej łączy się z wyrazistością gorzkiej czekolady. Pyszności!

Składniki:

Sernik wiedeński z czekoladą

Ciasto

Masa serowa

Polewa czekoladowa

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 12,5 dag śmietanki 30-proc.
  • 5 dag masła

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński z czekoladą
1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, a następnie szybko zagnieć w kulę i odłóż na chwilę do lodówki.

2. Żółtka oddziel od białek i utrzyj najpierw z cukrem pudrem, a następnie z miękkim masłem na puch. Dodaj ser, budyń i bułkę tartą. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Formę keksową o wymiarach 10 na 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep schłodzonym kruchym ciastem.

4. Na ciasto wyłóż masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 10 minut. Następnie zmniejsz temp. do 160 st. C i piecz jeszcze mniej więcej 50 minut. Odstaw do wystygnięcia.

5. Przygotuj polewę: w rondelku podgrzej śmietankę, włóż połamaną czekoladę i masło. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a polewa będzie gładka i lśniąca.

6. Jeszcze ciepłą polewą udekoruj wystudzone ciasto.