Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Sernik wiedeński z sosem malinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 235
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszysty, a zarazem soczysty należy do ulubionych serników. Podany z sosem owocowym zyska nowe oblicze i ciekawszy smak.

Sernik wiedeński z sosem malinowym

Składniki:

Sernik wiedeński z sosem malinowym

masa

sos

  • 30 dag malin
  • 5 dag cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sernik wiedeński z sosem malinowym
1. Żółtka utrzeć na parze z cukrem na puszystą, białawą masę. Zmiksować z twarogiem, miękkim masłem i mąką ziemniaczaną.

2. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać, połączyć z rodzynkami.

3. Masę przełożyć do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 min w 180°C.

4. Wystudzony sernik kroić na porcje i podawać z sosem malinowym: maliny poddusić z cukrem, przetrzeć przez sito.

Tagi:

sernik ciasto