Sernik wykwintny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ser dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Masło utrzeć z cukrem (1/2 szklanki), cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać ser i budyń.

Sernik wykwintny

Składniki:

Sernik wykwintny

 

  • 1 kg białego sera,
  • 8 jajek,
  • 1 szklanka śmietany kremówki (36%),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 10 dag rodzynek,
  • sok z ½ cytryny,
  • herbatniki.

Sposób przygotowania:

Sernik wykwintny
Ser dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Masło utrzeć z cukrem (1/2 szklanki), cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać ser i budyń. Śmietanę schłodzić, ubić z ¼ szklanki cukru. Białka ubić z resztą cukru. Rodzynki sparzyć, osuszyć, obtoczyć w mące, dodać do ciasta razem z sokiem z cytryny.

Formę do ciasta wysmarować masłem. Spód wyłożyć herbatnikami, na nie wylać masę serową.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze około 190°C