nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Sernik z bezą kokosową,

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

W sam raz na słodki podwieczorek.

Sernik z bezą kokosową,

Składniki:

Sernik z bezą kokosową,

 

  • Kruche ciasto na spód:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 100 g margaryny Palma
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku waniliowego

 

  • Masa serowa:
  • 2 op. twarogu półtustego (po 250 g)
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego (10 g)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • kilka kropli octu jabłkowego lub winnego
  • łyżeczka mąki krupczatki
  • 1/3 olejku waniliowego

 

  • Beza:
  • 2 białka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Sernik z bezą kokosową,
Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy 2 żółtka, proszek do pieczenia oraz miękką margarynę i olejek. Całośćoli najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy je do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce. Masa serowa: Twaróg przeciskamy przez praskę 3 razy. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy mikserem razem z cukrami i olejkiem. Stopniowo dodajemy po łyżce sera i budyniu oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę i ocet. Pianę delikatnie łączymy z masą serową. Blaszkę (kwadratową ok. 20x20 cm) smarujemy tłuszczem, a następnie wykładamy na nią ciasto. Na nie wylewamy masę serową i wygładzamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia przygotowujemy bezę. Dwa białka ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy wiórki kokosowe. Po 40 minutach pieczenia sernika, wyciągamy go, rozprowadzamy na nim bezę i pieczemy jeszcze ok. 15- 20 minut, zmniejszamy temp. do 150 stopni.