AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Często gości w moim domu i znika w mgnieniu oka. Rozpływa się w ustach, idealny do kawy.

Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami

Na ciasto

Na masę serową

  • 1 kg sera
  • 1 budyń waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • Kilka brzoskwiń świeżych mogą być te z puszki

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami
Mąkę przesiać, dodać margarynę, cukier, 5 żółtek (białka zostawić do piany), proszek do pieczenia oraz trochę śmietany i zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.

Ser należy przekręcić przez maszynkę, najlepiej dwa razy. Dodać budyń waniliowy, cukier, jajko, łyżeczkę proszku do pieczenia i margarynę (ma być rozpuszczona i ostudzona) Ze składników wyrobić masę serową mikserem.

Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, połowę ciasta wyłożyć na blachę, dodać masę serową.

Pokrojone brzoskwinie wyłożyć na ser a na to pianę ubitą z 5 białek z odrobiną cukru pudru. Resztę ciasta poskubać na wierzch.

Piec w temperaturze 180 stopni dotąd aż ciasto zrumieni się na złoty kolor.

Tagi:

ciasta serniki