Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 847]

Sernik z chałwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na stole wielkanocnym w większości domów gości sernik. Tym razem, zamiast tradycyjnego sernika, w naszym domu będzie sernik z chałwą.

Sernik  z chałwą

Składniki:

Sernik z chałwą

 

  • Spód:
  • 175 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • 175 g mąki pszennej

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 200 g chałwy
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 30 g żelatyny + woda do zalania
  • 4 żółtka
  • 40 g czekolady mlecznej startej na tarce

 

  • dodatkowo:
  • 500 g malin
  • galaretka malinowa

Sposób przygotowania:

Sernik z chałwą
Robimy spód: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, podgrzewamy razem. 

Studzimy. Jajka ubijamy mikserem, miksujemy z kremem czekoladowym. Miksujemy z mąką i cukrem wanilinowym. Ciasto pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Studzimy.

Robimy masę serowo - chałwową: żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Żółtka ubijamy na parze, dodajemy kremówkę, cukier, cukier wanilinowy. Dodajemy żelatynę, mieszamy dalej. Zdejmujemy masę z ognia. Dodajemy ser. Kiedy masa nieco zgęstnieje, dodajemy pokruszoną chałwę i wiórki ze startej czekolady. Całość wylewamy na spód, wstawiamy do lodówki, chłodzimy ok. 2 godzin.

Galaretkę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Maliny blendujemy.

Masę malinową rozsmarowujemy na cieście, zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Tagi:

ciasto sernik