VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Sernik z chałwą i musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kremowy sernik pieczony z wykorzystaniem pary z wody. Dzięki temu zabiegowi jest wilgotny. Połączony z czekoladą i chałwą jest wyśmienity. Do tego mus truskawkowy! Pyszności!

Sernik z chałwą i musem truskawkowym

Składniki:

Sernik z chałwą i musem truskawkowym

 

  • Sernik:
  • 250 g ciastek biszkoptowych
  • 75 g margaryny
  • 1 kg twarogu zmielonego (z wiaderka)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 0,5 szklanki śmietany 36%

 

Sposób przygotowania:

Sernik z chałwą i musem truskawkowym
Sernik:

Ciastka biszkoptowe miksujemy na drobny pył przy użyciu blendera. Mieszamy z rozpuszczoną margaryną. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Piekarnik nastawiamy na 180*C (funkcja góra-dół). Odstawiamy do przestudzenia.

Do misy miksera przekładamy twaróg. Wsypujemy cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu połączenia się. Wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Następnie kolejno wbijamy po jednym jajku. Czekamy aż każde połączy się z twarogiem, dopiero dokładamy kolejne. Wyłączamy mikser. Do czekolady dodajemy kilka łyżek masy serowej. Energicznie mieszamy. Miksujemy na wolnych obrotach i wlewamy czekoladę do misy. Następnie dokładamy pokruszoną chałwę i wlewamy śmietankę. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C. Wstawiamy tortownicę. Do osobnej foremki wlewamy wrzątek, wstawiamy na dno piekarnika. Pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremkę z wodą i ustawiamy piekarnik na funkcję termo obiegu. Pieczemy jeszcze 30 minut.

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach (najlepiej całą noc).

Mus truskawkowy:

Żelatynę zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Z truskawek obieramy szypułki, myjemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładkie puree. Przelewamy do osobnego garnka, dodajemy cukier puder. Podgrzewamy do momentu zagotowania, zdejmujemy z ognia. Wkładamy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Wlewamy mus truskawkowy i miksujemy na wolnych obrotach aż całość się połączy. Wykładamy na wierzch sernika.

Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.