Sernik z gruszkami

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sernik z gruszkami

Aksamitny, słodki, wyśmienity - taki jest ten sernik. Zainspiruj się i przygotuj go dla swoich najbliższych - będą zachwyceni!

Składniki:

Sernik z gruszkami

 

Dekoracja

  • 2 gruszki
  • 12,5 dag cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Sernik z gruszkami
1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Papierowy ręcznik złóż poczwórnie i zawiń nim od zewnątrz boki tortownicy. Zepnij spinaczem i zmocz mocno wodą za pomocą zraszacza.

2. Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj śmietanę, żółtka i obraną i pokrojoną gruszkę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.

3. W dużej misce wymieszaj ser z masą śmietanową, dodaj mąkę ziemniaczaną i na koniec ubitą pianę z białek.

4. Masę serową przełóż do przygotowanej tortownicy i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

5. Po tym czasie zmniejsz temp. do 160 st. C, jeszcze raz mocno skrop papier na ściankach tortownicy i piecz ciasto jeszcze 50 minut. Upieczony sernik wystudź w uchylonym piekarniku.

6. Ugotuj syrop z pół litra wody, cukru i kwasku cytrynowego. Pozostałe gruszki obierz, pokrój i obgotuj w syropie. Gdy staną się lekko szkliste, wyjmij je i osusz na papierowym ręczniku. Owoce ułóż na cieście i polej polewą czekoladową.