Sernik z konfiturą wiśniową

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik z konfiturą wiśniową

Delikatny i puszysty, orzeźwiający dzięki lekko kwaskowej konfiturze - z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom!

Składniki:

Sernik z konfiturą wiśniową

Ciasto

  • 7 dag mąki
  • 2 dag kakao
  • 6 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku

Do pieczenia

  • 2 żółtka na masę serową:
  • 50 dag mascarpone
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru

Na wierzch

  • opakowanie dżemiksu 3:1
  • 45 dag mrożonych wiśni
  • 15 dag cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z konfiturą wiśniową
1. Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem, aż ciasto nabierze konsystencji kruszonki.

2. Ciasto przesyp na dno kwadratowej formy o wymiarach 22 na 22 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz mniej więcej 10 minut.

3. Jajka i cukier ubij na puch, dodaj ser i wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Wystudź.

4. Wiśnie rozmroź, wymieszaj z dżemiksem i zagotuj ciągle mieszając. Dodaj cukier i jeszcze raz zagotuj. Lekko przestudzone wiśnie wyłóż na sernik.