Sernik z kruszonką

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik z kruszonką

Przepyszny sernik, który swoją słodycz zawdzięcza dodatkowi rodzynek oraz brzoskwiń. Ciężko mu się oprzeć!

Składniki:

Sernik z kruszonką

Ciasto

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik z kruszonką
1. Do miski włóż masło, mąkę, jajko i cukier, i wszystko wymieszaj szybko mikserem. Nie zagniataj. Ciasto ma mieć konsystencję kruszonki.

2. Połowę ciasta wysyp na spód tortownicy o średnicy 22 cm. Formę wstaw do nagrzanego do temp. 200 st. C piekarnika i piecz, aż spód się przyrumieni (około 10 minut).

3. Miękkie masło utrzyj z cukrem, a następnie dodawaj, ciągle ucierając, po jednym jajku. Do masy jajecznej dodaj ser i mąkę ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszaj. Brzoskwinie odsącz z zalewy i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój w kostkę i dodaj do masy serowej razem z rodzynkami.

4. Masę serową wyłóż na podpieczony spód i wyrównaj powierzchnię sernika. Posyp z wierzchu pozostałym ciastem. Całość wstaw do nagrzanego do temp. 200 st. C piekarnika i piecz mniej więcej 30 minut. Następnie zmniejsz temp. do 150 st. C i piecz jeszcze 30 minut. Wystudź w otwartym piekarniku.