Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1001]

Sernik z masłem orzechowym i czekoladową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest przepyszne, lekkie i kremowe. Idealnie łączy czekoladę z lekko słonym masłem orzechowym.

Sernik z masłem orzechowym i czekoladową pianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladową pianką

Tortownica o średnicy 18-20 cm, spód:

  • 150 g kruchych ciasteczek/herbatników
  • 60 g masła/margaryny

Masa serowa:

  • 300 g mielonego twarogu
  • 100 g masła orzechowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Wierzch:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 50 g gorzkiej czekolady (możecie użyć mlecznej)

Sposób przygotowania:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladową pianką

Przygotowanie wierzchu:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladową pianką
Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.

Kawałki czekolady i śmietankę umieścić w metalowej miseczce i mieszając rozpuścić w kąpieli wodnej.

Dokładnie połączoną masę pozostawić do ostudzenia, a następnie słodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.

Spód:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladową pianką
Można użyć herbatników lub dowolnych kruchych ciasteczek.

Ciastka rozdrobnić na miał i połączyć z rozpuszczonym masłem/margaryną.

Całość wklepać w dno tortownicy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladową pianką
Masa powinna być idealnie połączona i puszysta.

Składniki masy serowej należy dokładnie wymieszać i przełożyć na spod z ciastek.

Wierzch:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladową pianką
Wierzch powinien być napowietrzony.

Schłodzoną masę czekoladowo-śmietankową ubić na sztywno i umieścić na masie orzechowo-serowej.

Chłodzenie:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladową pianką
Sernik można udekorować wedle uznania.

Sernik udekorować wedle uznania, np. orzeszkami, batonikami, itp, a przed podaniem schłodzić w lodówce.

Tagi:

sernik