Sernik z miętową nutą

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik z miętową nutą

Orzeźwiający, o aksamitnej konsystencji - sernik z dodatkiem mięty to wyśmienity pomysł na nietuzinkową słodkość!

Składniki:

Sernik z miętową nutą

Spód

  • 12,5 dag biszkoptów
  • 10 dag ciemnej czekolady
  • 10 dag masła

Masa serowa

  • 40 dag serka twarogowego
  • 250 ml śmietanki 30-proc.
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 dag żelatyny
  • 50 ml likieru miętowego
  • mały pęczek świeżej mięty

Na wierzch

  • 2 owoce kiwi
  • paski skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Sernik z miętową nutą
1. Przygotuj spód: masło rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami. Masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i ugnieć.

2. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej przegotowanej wody, aby napęczniała. Następnie podgrzej razem z 50 mililitrami śmietanki i rozpuść.

3. Miętę zmiksuj z likierem.

4. Ser zmiksuj z cukrem pudrem i masą miętowo-likierową.

5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.

6. Wymieszaj najpierw z rozpuszczoną żelatyną, a następnie z masą serową.

7. Masę przełóż do tortownicy na kruchy spód, odstaw do lodówki, żeby stężała.

8. Udekoruj plasterkami kiwi i cytrynową skórką.