VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Sernik z musem gruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny i pyszny serniczek z musem ze świeżej gruszki i sokiem z limonki. Słodkości nadaje spód z masłem orzechowym.

Sernik z musem gruszkowym

Składniki:

Sernik z musem gruszkowym

 

  • Spód:
  • 200 g herbatników maślanych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 50 g masła

 

 

  • Cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania:

Sernik z musem gruszkowym
Spód:

Herbatniki kruszymy, wkładamy do blendera. Dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło oraz masło orzechowe. Miksujemy na gładką masę. Rozkładamy ją równomiernie w tortownicy o srednicy 22 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Masę wygładzamy palcami. Wstawiamy do lodówki na 10 minut.

Masa serowa:

Gruszkę oraz sok z limonki miksujemy na gładki krem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C. Do misy miksera wkładamy twaróg oraz cukier. Miksujemy dodając mąkę ziemniaczaną. Po kolei wbijamy po jednym jajku. Na samym końcu dodajemy krem z gruszki. Masę wylewamy na spód.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C.

Na dnie ustawiamy mniejszą blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut.

Po godzinie wyjmujemy blaszkę z wodą. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Oprószamy cukrem pudrem.

Tagi:

ciasta serniki