Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Sernik z piernikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

U mnie święta Bożego Narodzenia bez sernika to nie święta :) Sernik musi być obowiązkowo! A żeby był on jeszcze bardziej świąteczny dodajemy do niego pierniki. I żeby zadowolić całą rodzinę sernik jest waniliowo-czekoladowy.

Sernik z piernikami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik z piernikami

Spód

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 białko

masa waniliowa

  • 500 g zmielonego białego sera (może być z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa czekoladowa

  • 500 g zmielonego białego sera
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 250 g serka homogenizowanego czekoladowego
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo

  • 2 opakowania pierników lukrowanych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • dowolna posypka (tu kamyczki czekoladowe)

Sposób przygotowania:

Sernik z piernikami

Spód

Herbatniki drobno pokruszyć, dodać kakao, cukier waniliowy i roztopione masło. Wymieszać. Białko ubić mikserem na sztywną pianę i dodać do herbatników. Wymieszać łyżką.

Powstałą masę wyłożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Waniliowa masa serowa

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przelać do miski i utrzeć z cukrem za pomocą miksera.

Do żółtek dodawać kolejno: zmielony biały ser, serki homogenizowane, proszek budyniowy, sok z cytryny, aromat waniliowy i wymieszać mikserem.

Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Masę serową wyłożyć na spód herbatnikowy, wyrównać i na wierzchu poukładać pierniki. Włożyć na 10-15 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni.

Czekoladowa masa serowa

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka przenieść do miski i utrzeć z cukrem. Do żółtek dodawać kolejno: zmielony ser, serki homogenizowane, proszek budyniowy, kakao i wymieszać.

Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Masę czekoladową wyłożyć na masę waniliową i na wierzchu poukładać pozostałą część pierników. Piec w temp. 170 stopni przez 60-70 min.Wystudzić w wyłączonym piekarniku.

Dekoracja

Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą polać wierzch ciasta. Posypać kamyczkami czekoladowymi. Przechowywać w chłodnym miejscu..

Sernik z piernikami
Kawałek sernika z piernikami gotowy do podania
Sernik z piernikami
Tak wygląda w całości sernik z piernikami zaraz po przygotowaniu