Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Seromak/Seromakowiec z gotową masą makową

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto to idealnie nadaje się dla miłośników serników i makowców. Jest przepyszne i takie... kremowe. Doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji.

Seromak/Seromakowiec z gotową masą makową

Składniki:

Seromak/Seromakowiec z gotową masą makową

Spód, forma 32 x 22 cm lub 2 tortownice 20-22 cm:

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
  • kilka kropel aromatu migdałowego/rumowego

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
  • kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)

Polewa:

  • 200 g czekolady gorzkiej/mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Seromak/Seromakowiec z gotową masą makową
Kruche ciasto:

Wszystkie składniki należy szybko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta, a następnie masą wylepić dno blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Całość podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni - w rozgrzanym piekarniku.

Masa makowa:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.

Masa serowa:

Białka oddzielić do żółtek.

Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po 1 żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem.

Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek.

Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 180 stopniach.

Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i schłodzić w lodówce.

Polewa:

Śmietankę podgrzać i zdjąć z ognia, a następnie dodać kawałki czekolady.

Odczekać 2-3 minuty i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Gotową polewę odstawić aż lekko zgęstnieję i posmarować nią wierzch schłodzonego seromaka.