Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 844]

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chcąc wykorzystać zalegający w lodówce szpinak, przygotowałam danie, które śmiało można podać na świąteczny obiad lub na pyszną przystawkę. Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem pięknie wygląda i świetnie smakuje.

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

Przygotowanie serowej otoczki

Ser ścieramy na tarce, 1/4 sera odkładamy do lodówki, resztę wykorzystamy teraz. Jajka roztrzepujemy, łączymy z majonezem i serem.

Dno dużej prostokątnej blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Masę serową rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C na 20-25 minut, pieczemy do przyrumienienia.

Przygotowanie farszu

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem
Roladę nadziałam m.in. szpinakiem podsmażonym na oleju

Szpinak myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek i szpinak. Następnie szpinak blendujemy.

Przygotowanie mięsa, faszerowanie rolady

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem
Na serowej otoczce układamy mięso z kurczaka i szpinak

Mięso opłukujemy, osuszamy, rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Mięso układamy na serowej otoczce tak jak na zdjęciu. Na mięso wykładamy szpinak.

ETAP 4:

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem
Na mięso i szpinak wykładamy pozostawiony starty ser żółty

Na warstwę szpinaku wykładamy pozostawiony ser żółty.

ETAP 5:

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem
Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

Zwijamy roladę - robimy to delikatnie, aby otoczka serowa nie pękła. Roladę ostrożnie przekładamy do rękawa do pieczenia, który zamykamy. Rękaw układamy w blasze. Pieczemy 50 minut w 160 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno.