monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1271]

Serowo-herbaciany kryształek bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czy pyszne i efektowne ciasta muszą być skomplikowane i pracochłonne? oczywiście,że nie! Głównym atutem poza smakiem oczywiście jest prostota wykonania ciasta. Zapraszam do wypróbowania pomysłu.

Serowo-herbaciany kryształek bez pieczenia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serowo-herbaciany kryształek bez pieczenia

 

  • Masa serowo-herbaciana:
  • 160 g sera białego
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 20 g oleju kokosowego extra vergin ( miękkiego)
  • 30 g cukru pudru
  • 3 torebki herbaty z czerwonokrzewu
  • 3 łyżeczki syropu trzcinowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 350 ml wrzątku
  • Dodatkowo:
  • 8 biszkoptów
  • 2 łyżki chrupków czekoladowych śniadaniowych
  • galaretka niebieska
  • galaretka zielona

Sposób przygotowania:

Serowo-herbaciany kryształek bez pieczenia

ETAP 1:

Serowo-herbaciany kryształek bez pieczenia
do gorącej herbaty dodać namoczoną żelatynę

Każdą galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku ( osobno), ostudzić i przelać do płaskie naczynia ( ponownie osobno). Wstawić do lodówki do stężenia.

Herbatę zalać 350 ml wrzątku. Zostawić na około 4-5 minut. Następnie wyjąć torebki i dodać syrop trzcinowy. Wymieszać. W między czasie żelatynę zalać 2 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Gdy to nastąpi dodać ją do herbaty. Wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia.

ETAP 2:

Serowo-herbaciany kryształek bez pieczenia
zmikoswać oba sery na gładko z olejem kokosowym

Do pojemnika blendera przełożyć oba rodzaje sera i zmiksować. Dodać olej kokosowy i cukier puder, ponownie zmiksować.

ETAP 3:

Serowo-herbaciany kryształek bez pieczenia
do masy serowej dodać płynną herbatę i znów zmikować

Na koniec dodać herbatę i po raz ostatni zmiksować.

ETAP 4:

Serowo-herbaciany kryształek bez pieczenia
dno wyłożyć biszkoptami i chrupkami zbożowmi

Z każdej stężonej galaretki wykroić kosteczkę ( mniej więcej z 2/3 ilości). Dodać do masy serowej i wymieszać. Wstawić masę do lodówki na około 5-7 minut do wstępnego stężenia.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć biszkopty, a w pozostałe puste miejsca wysypać kulki zbożowe.

ETAP 5:

Serowo-herbaciany kryształek bez pieczenia
na biszkoptach umieścić masę serową i wyrównać

Wylać masę serową i wyrównać. Wstawić do lodówki na kolejne 5 minut. W między czasie resztę galaretki podziubać widelcem i ułożyć ja na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!