WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Sezamowy kurczak w słodko - ostrym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie inspirowane kuchnią azjatycką. Kurczak panierowany w sezamie w sosie słodko - ostrym podany z ryżem

Sezamowy kurczak w słodko - ostrym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sezamowy kurczak w słodko - ostrym sosie

 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • ok. 60g sezamu prażonego
  • ok. 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego do marynowania kurczaka
  • pieprz czarny mielony
  • 3łyżki sosu sojowego do sosu
  • ok. 50ml ostrego sosu chili
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 0,5 łyżki miodu
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • kilka kropel soku z limonki lub cytryny
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ok. 0,5szkl. wody

Sposób przygotowania:

Sezamowy kurczak w słodko - ostrym sosie

ETAP 1:

Kurczaka pokroić w większą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego i szczyptą pieprzu i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Po tym czasie panierować w sezamie wymieszanym z bułką tartą i usmażyć na oleju.

W osobnym garnku zrobić sos. W tym celu wlać wodę, ostry sos chili, pikantny ketchup, 3 łyżki sosu sojowego, miód, sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać. Sos zagotować i doprawić ostrą papryką. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.

Do gotowego sosu przełożyć kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać.

Kurczaka podawać z ryżem.

Sezamowy kurczak w słodko - ostrym sosie
Sezamowy kurczak w sosie słodko - ostrym
Sezamowy kurczak w słodko - ostrym sosie
Sezamowy kurczak w sosie słodko - ostrym