Sposób przygotowania:
Skrzydełka tandorii masala z jogurtowo-cytrynowym
Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i kroimy je na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem.
W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy, tandori masala, ostrą paprykę, kurkumę i sok z cytryny. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy posolone i popieprzone skrzydełka i marynujemy je minimum godzinę. Zamarynowane skrzydełka układamy na blaszce do mieszenia wyłożonej papirusem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-45 minut.
W czasie kiedy skrzydełka się piekę szykujemy sos. Do jogurtu dodajemy skórkę i sok z cytryny, posiekaną kolendrę/pietruszkę – mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczone skrzydełka przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną kolendrą i skórką z cytryny i serwujemy razem z sosem jogurtowo-cytrynowym, smacznego. Przepis pochodzi z książki Chicken Night.
W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny, koncentrat pomidorowy, tandori masala, ostrą paprykę, kurkumę i sok z cytryny. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy posolone i popieprzone skrzydełka i marynujemy je minimum godzinę. Zamarynowane skrzydełka układamy na blaszce do mieszenia wyłożonej papirusem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-45 minut.
W czasie kiedy skrzydełka się piekę szykujemy sos. Do jogurtu dodajemy skórkę i sok z cytryny, posiekaną kolendrę/pietruszkę – mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczone skrzydełka przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną kolendrą i skórką z cytryny i serwujemy razem z sosem jogurtowo-cytrynowym, smacznego. Przepis pochodzi z książki Chicken Night.
smokii