reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Śląskie "strzepane gałuszki"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Takie prawdziwe gałuszki powinny nieco inaczej wyglądać niż moje, ale jak dla mnie to takie przygotowuje mi się szybciej, a smakują tak samo -czyli pysznie.

Śląskie "strzepane gałuszki"

Składniki:

Śląskie "strzepane gałuszki"

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śląskie "strzepane gałuszki"

przygotowanie

Śląskie "strzepane gałuszki"
ziemniaki dokładnie łączymy i wyrabiamy jednolitą masę

Ziemniaki ugotowane mielimy.

Surowe obieramy i ścieramy tak jak na placki ziemniaczane, czyli bardzo drobno, przekładamy na sito i mocno odciskamy - wodę zostawiamy do odstania i wylewamy, zostawiając samą mąkę.

Obie masy ziemniaczane łączymy, dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy- ma nam powstać dość twarde ciasto.

formowanie klusek

Śląskie "strzepane gałuszki"
z wałków można odrywać małe kawałeczki bezpośrednio na wrzątek

Teraz musimy postępować już dość szybko, bo masa zacznie nam podchodzić wodą z surowych ziemniaków i będzie coraz rzadsza.

Odrywamy kawałek ciasta, formujemy wałeczek i kroimy małe kluseczki.

gotowanie

Śląskie "strzepane gałuszki"
pilnujemy, żeby kluski sie nie rozgotowały

Partiami wrzucamy na osolony wrzątek i od wypłynięcia gotujemy około 5 minut.

Piszę około bo wszystko zależy od gatunku ziemniaka i jak twarde zostało przygotowane ciasto.

Wyciągamy łyżką cedzakową i od razu podajemy.

Polecam, bo kluseczki są przepyszne i zawsze to coś innego od ziemniaków czy klusek śląskich.