kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Śledź po polsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane.

Śledź po polsku

Składniki:

Śledź po polsku

podstawowe

  • 400g filetów śledziowych a`la matias
  • 2 cebule białe
  • garść suszonych borowików lub podgrzybków
  • 2-3 suszone śliwki
  • łyżka pasty pomidorowej
  • 3-4 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

 

  • mleko do wymoczenia śledziowe
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Śledź po polsku
Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Suszone grzyby zalać minimalna ilością wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w paseczki. Wywar pozostawić.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju i zeszklić cebulkę. Dodać pastę pomidorową i 3-4 łyżki wywaru z grzybów, rozprowadzić. Dodac ugotowane grzyby, pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz zile angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.

Odsączone śledzie wymieszać z masą pomidorowo-cebulową.

Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.