slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Śledź w oleju rydzowym (z ogórkiem kiszonym)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubicie śledzie? Ja uwielbiam. Dziś polecam Wam śledzia w oleju rydzowym (z ogórkiem kiszonym). Prosto i pysznie :)

Śledź w oleju rydzowym (z ogórkiem kiszonym)

Składniki:

Śledź w oleju rydzowym (z ogórkiem kiszonym)

 

  • 250 g filetów ze śledzia a la matjas
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 mała czerwona cebula
  • 7-8 łyżek oleju rydzowego
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • odrobina soli do smaku

Sposób przygotowania:

Śledź w oleju rydzowym (z ogórkiem kiszonym)
Najpierw przygotowuję filety śledziowe - należy je opłukać, a potem wymoczyć w ziemnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Wodę warto zmienić co najmniej 2 razy.

Następnie kroję filety na około 1 cm kawałki, przekładam do miseczki. Dodaję pokrojoną w półplasterki cebulę (wcześniej ją sparzam) i pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Całość zalewam olejem rydzowym, doprawiam do smaku pieprzem i solą (nieduża ilość).

Mieszam, próbuję i opcjonalnie doprawiam.